To, co nazywamy normalnością, to tylko krąg światła wokół ogniska.

Terry Pratchett


Na początku
był
ogień

Bibliografia

Moja pomoc nigdy nie byłaby tak skuteczna, gdyby nie setki autorów, który zechcieli podzielić się
z nami swoją wiedzą, mądrością i doświadczeniem. Poniżej – lista pozycji, które były
dla mnie inspiracją i które mogę polecić. Większość z nich można kupić, kilka jest dostępnych za darmo, części należałoby szukać w wypożyczalniach. Niemal wszystkie pozycje są dostępne do wglądu w Poradni żywieniowej Niralamba w Warszawie, po wcześniejszym umówieniu się na spotkanie i wstępnym zarezerwowaniu wybranej książki lub czasopisma. 

Część odnośników  funkcjonuje w ramach programu partnerskiegoksięgarnia dzieli się swoim zyskiem z osobą, która poleciła księgarnię albo program.
 
Pozycje szczególnie dla mnie ważne wyróżniłam pogrubionym krojem pisma.


Allen D., 2008: Getting Things Done, One press, Gliwice

Balaklejewska J., 2010: Niech Twoje ciało będzie Twoją świątynią, Poligraf, Brzezia Łąka

Bardadyn M., 2011: Kody młodości, Dom wydawniczy Rebis, Poznań

Barnard N. D., 2014: Żywność dla mózgu, Vital, Białystok 


Smukła sylwetka i mnóstwo energii?
Teraz dzieli Cię od niej tylko jeden krok. Pomagam ludziom, którzy chcą zdrowego stylu życia, nawet jeśli kompletnie nie mają na to czasu.

Czekam na Twój telefon codziennie od 8:00 do 22:00

|+48 501 799 667
Mój telefon czeka na SMS od Ciebie każdej nocy: rano oddzwaniam i rozmawiamy. Liczba miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.
[ >> magdaLena Bajtlik << ], specjalista ds żywienia
e-mail: bajtLena@niralamba.pl



Batuta L., 2009: Zen to done, http://biz.blox.pl, Warszawa

Boehmig U., 2002: Kuracje odtruwające i oczyszczające, Interspar, Warszawa

Boutenko V., 2010: Rewolucja zielonych koktaji, Purana, Wrocław.

Błaszczyszyn M., 2011, Pełnia życia, WAB, Warszawa

Campbell T. C., Campbell II T. M., 2011: Nowoczesne zasady odżywiania, Galaktyka, Łódź

Chopra D., 2002: Waga idealna, Studio Emka, Warszawa

Conniff R., Supergleba, Świat Nauki 2013, nr 10 (266), s. 60 – 65

Cooper M., Todd G., Wells A., 2005: Bulimia, program terapii, Zysk i S-ka, Warszawa

Crowley C., Lodge H. S., 2013: Bądź młodszy za rok, Galaktyka, Łódź

Dahlke R., 2012: Oczyszczająca głodówka, KOS, Katowice

deMenocal P., B., Pod presją klimatu, Świat Nauki 2014, nr 10 (278), s. 32 – 37

Dufty W., 2005: Zniewoleni przez cukier, Hito, Szczecin

Duhigg C., 2013: Siła nawyku, PWN, Warszawa

Dukan P., 2009: Nie potrafię schudnąć, Wydawnictwo otwarte, Kraków

Dunn R., Wszystko, co wiesz o kaloryczności potraw, to fałsz, Świat Nauki 2013, nr 10 (266), s. 42 – 45

Dąbrowska E., 2011: Ciało i ducha ratować żywieniem, Michalineum, Marki

Eliade M., 1993: sacrum • mit • historia, Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa

Eliade M., 1998: Aspekty mitu, Wydawnictwo KR, Warszawa

Eliot P., 2013: Biegam, bo muszę, Warszawska Firma Wydawnicza, Warszawa

Eliot P., 2014: Jak zarabiać przez Internet? Jak zarobić na blogu?, pepsieliot.com, Kraków

Ferris T., 2011: 4-godzinne ciało, Laurum, Warszawa

Freedman D. H., Pokonać otyłość, Świat Nauki 2011, nr 3 (235), s. 24 – 31

Freedman D., GMO, czyli diabeł wcielony?, Świat Nauki 2013, nr 10 (266), s. 66 – 71

Fuhrman J., 2012: Superodporność, Studio astropsychologii, Białystok

Fuhrman J., 2014: Jeść, by żyć zdrowo, Varsovia, Warszawa

Gene Stone (red.), 2012: Widelec zamiast noża, Galaktyka, Łódź

Goffman E., 1981: Człowiek w teatrze życia codziennego, Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa

Graham D. N., 2010: The 80/10/10 Diet, FoodnSport Press, Key Largo

Grochmal S. (red.), 1979: Teoria i metodyka ćwiczeń relaksowo-koncentrujących, PZWL, Warszawa

Grodecka M., 1997: Zaufać Ziemi, Kos, Katowice

Hai C., 2011: Od kryzysu do pokoju. Organiczna dieta wegańska jest rozwiązaniem, Love Ocean, Taiwan

Hanson R., 2012: Mózg Buddy, Studio astropsychologii, Białystok

Harmon K., Nieuchwytni przodkowie, Świat Nauki 2013, nr 3 (259), s. 40 – 47

Hawks J., Ewolucja trwa (mimo wszystko), Świat Nauki 2014, nr 10 (278), s. 64 – 69

Holford P., 1999: Smak zdrowia, Świat Książki, Warszawa

Interspar, 2010: Wegetarianizm znów na topie, Interspar, Warszawa

Johnstone H. (Durianrider), 2014: Carb the f.u.c.k up, Norton Summit, Radelaide Australia

Jurek S., Friedman S., 2013, Jedz i biegaj, Galaktyka, Łódź

Józefik B. (red.), 1999: Anoreksja i bulimia psychiczna, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków

Kabat-Zinn J., 2013: Życie – piękna katastrofa, Czarna Owca, Warszawa

Karpow S, 2008: Zdrowe odżywianie i jego sekrety, Złote myśli, Gliwice

Kenny P. J., Uzależnieni od jedzenia, Świat Nauki 2013, nr 10 (266), s. 30 – 35

Kim E., Zadziwiające (czasem z lekka obrzydliwe) dzieje przetworzonej żywności, Świat Nauki 2013, nr 10 (266), s. 36 – 41

Kiyosaki R. T., 2001: Kwadrant przepływu pieniędzy, Instytut Praktycznej Edukacji, Osielsko

Kirkwood T., Dlaczego nie możemy żyć wiecznie, Świat Nauki 2010, nr 10 (230), s. 32 – 39

Konarzewski M., 2005, Na początku był głód, Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa

Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., 2008: Miód. Skład i właściwości biologiczne, PW Rzeczpospolita SA, Warszawa

Loreau D., 2011: Sztuka prostoty, Czarna Owca, Warszawa

Łuczaj Ł., 2013: Dzika kuchnia, Nasza Księgarnia, Warszawa

Maisonneuve J., 1993: Rytuały dawne i współczesne, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk

Malkmus G., Shockey P. i S., 2011: Dieta Alleluja, Vocatio, Warszawa

Mirsky S., Wielkie żarcie, Świat Nauki 2014, nr 10 (278), s. 74

Montignac M., 2008: Jeść, aby schudnąć, Artvitae, Warszawa

Moyer M. W., Mit przeciwutleniaczy, Świat Nauki 2013, nr 3 (259), s. 60 – 65

Moyer M., Wszystko o jedzeniu, Świat Nauki 2013, nr 10 (266), s. 20 – 24

Nocuń T., 2011: Głodówka i dieta dla zdrowia, Wydawnictwo Vegan, Lublin

Olędzka A., 2012: Lecznicza Głodówka, Oficyna Wydawnicza Vega, Warszawa

Peters A., 2012: Samolubny mózg, Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa

Pilon B., 2014: Eat STOP Eat, Helion, Gliwice

Pitchford P., 2011: Odżywianie dla zdrowia, Galaktyka, Łódź

Popp F. A., 2010: Przekaz jedzenia czyli co nas odżywia, Virgo, Warszawa

Pritchard J. K., Jak zmienia się człowiek, Świat Nauki 2010, nr 11 (231), s. 30 – 37

Robbins A., 2012: Obudź w sobie olbrzyma, Studio Emka, Warszawa

Rose N., 2011: Surowe pożywienie, Studio astropsychologii, Białystok

Rosenberg M. B., 2013: To, co powiesz, może zmienić świat, Czarna Owca, Warszawa

Sacker I. M., Zimmer M. A., 2008: Wolę umrzeć, niż przytyć, Media Rodzina, Poznań

Sharma N. K., 2013: Mleko cichy morderca, Interspar, Warszawa

Stix G., To “coś“, Świat Nauki 2014, nr 10 (278), s. 50 – 57

Tattersal I., Gdyby tak mieć młotek, Świat Nauki 2014, nr 10 (278), s. 38 – 43

Taubes G., 2012: Dlaczego tyjemy i jak sobie z tym poradzić?, Wydawnictwo literackie, Kraków

Taubes G., Od czego stajemy się grubi, Świat Nauki 2013, nr 10 (266), s. 46 – 51

Thich Nhat Hanh, 2011: Spokój z każdym oddechem, Helion, Gliwice

Tombak M., 2011: Czy można żyć 150 lat?, Firma Księgarska Serwis, Łódź

Tracy B., 2010: Zjedz tę żabę, MT Biznes, Warszawa

Waal F., Jeden za wszystkich, Świat Nauki 2014, nr 10 (278), s. 46 – 49

Wade P., 2013: Skazany na trening, Aha!, Łódź

Westly E., Otyłość nadal górą, Świat Nauki 2010, nr 10, s. 12

Wiśniewska-Roszkowska K., 1972: Medycyna w walce ze starością, PZWL, Warszawa

Wiśniewska-Roszkowska K., 1990: Rewitalizacja i długowieczność, Różdżkarz, Poznań

Woźniakowe M. i T., 2011, Ojca Grande przepisy na zdrowe życie, Polskapresse, Gdańsk

Wrangham R., Wong K., Nasza pierwsza pieczeń, Świat Nauki 2013, nr 10 (266), s. 52 – 55

Zaidi S., 2013: Witamina D kluczem do zdrowia, Idea Contact, Kalisz

Zeland V., 2009: Sprawca rzeczywistości, Hartigrama, Warszawa

Zięba J., 2015: Ukryte terapie, Egida, Rzeszów

Zubrzycka E., 2005: Schudnąć bez diety, GWP, Gdańsk


Czas jest cenny. Zadzwoń TERAZ:
+48 501 799 667

[ >> magdaLena Bajtlik << ], specjalista ds żywienia
e-mail: bajtLena@niralamba.pl

PoradniaNiralamba poradnia Infolinia 507 799 667 Sklep www.Alfa-koszyk.pl KSI Media Sp z o.o. Wykonanie KSI Media