To, co nazywamy normalnością, to tylko krąg światła wokół ogniska.

Terry Pratchett


Na początku
był
ogień

Wrażliwe 14, czyli które owoce i warzywa najsilniej kumulują pestycydy

Z badań przeprowadzanych rokrocznie na tysiącach próbek warzyw i owoców jednozncznie wynika, że różne rośliny w różnym stopniu kumulują szkodliwe substancje używane podczas uprawy. Na czele listy zanieczyszczonych znajdujemy jabłka, brzoskwinie i nektarynki, truskawki, winogrona oraz seler naciowy; zaraz potem pojawia się szpinak, słodka papryka i ogórki, pomidorki koktajlowe, importowany zielony groszek, ostra papryka, borówka amerykańska oraz sałata.

Opis metodologii badań można znaleźć na stronie ewg, podobnie jak pełną listę badanych produktów oraz osobne zestawienie tych roślin, które okazały się najczystsze.

Jeśli regularnie jadamy wrażliwe owoce i warzywa, to dobrze jest zadbać o to, aby pochodziły z upraw ekologicznych.



Numer 12 został pominięty nieprzypadkowo. Czy domyślasz się, dlaczego?

CC BY 3.0, autor: mlb, źródło: niralamba.pl

zobacz więcej: kuchnia alfa

PoradniaNiralamba poradnia Infolinia 507 799 667 Sklep www.Alfa-koszyk.pl KSI Media Sp z o.o. Wykonanie KSI Media