To, co nazywamy normalnością, to tylko krąg światła wokół ogniska.

Terry Pratchett


Na początku
był
ogień

Top wszechczasów: alfa-bigos.
Gotuj 3 dni, korzystaj przez rok. Idealny na wakacje

120 g orzechów laskowych
80 g włoskich
150 g słonecznika
kilkanaście szt. macadamii i pecan
2-3 łyżki pinii

namoczyć 12 h wcześniej

20 g suszonych borowików
20 g suszonych podgrzybków
opłukać i namoczyć w α-wodzie, również 12 h wcześniej

200 g suszonych śliwek
opłukać i namoczyć w α-wodzie, 12 h wcześniej
_________________________________

2 kg (1 głowa) białej kapusty poszatkować i odstawić na 1 h

2,5 kg kapusty kiszonej (jeśli nie bio, to proponuję prod. Byśkiewicza, dostępna
w sieci Marcpol – ważne, by nie miała żadnych chemicznych domieszek)
pokroić drobno, zalać α-wrzątkiem i gotować min. 1 h

orzechową wodę wylać, orzechy przepłukać,
laskowe przepołowić obserwując wnętrze i pozostawiając najpiękniejsze,
większe orzechy posiekać
dodać do gara kiszonej

wodę od grzybów dodać do gara z surową
grzyby drobno pokroić, również dodać do gara z surową
3 cebule (ok. 300 g) drobno pokroić, zeszklić na suchej patelni,
podlać α-wrzątkiem i dodać do gara z surową
dodać wodę od śliwek i rozdrobnione śliwki
gotować na maleńkim ogniu
regularnie mieszać, regularnie podlewać α-wodą, jeśli trzeba

połączyć oba garnki i doprawić:
8 obrotów małego młynka z pieprzem
troszkę kminku
troszkę lubczyku
dodać zblendowane 0,5 - 0,7 kg pomidorów
(albo wcześniej sparzone, obrane ze skórki, drobno pokrojone, gotowane od dawna
z kapustą kiszoną)
i jedną szklankę dobrego, czerwonego, wytrawnego wina
bardzo regularnie mieszać, regularnie podlewać α-wodą, jeśli trzeba,
wreszcie pozostawić do schłodzenia

następnego dnia dobrze jest jeszcze podgotować 1-2 h,
ale tu trzeba bardzo regularnie mieszać/podlewać, aby nie przypalić

GDYBY jednak przypalić -- wybaczyć sobie, wyłączyć ogień,
i do nowego garnka przełożyć delikatnie tylko 80% zawartości garnka,
licząc od wierzchu

gorący bigos nakładaj do wyparzonych słoików, do około 80% pojemności
po nałożeniu szybko zakręć i postaw na wieczku
następnego dnia ustaw nakrętką do góry i sprawdź zassanie wieczka:
jeśli nastąpiło, możesz taki słoik przechowywać długo albo zabrać ze sobą na wakacje

słoiki z wypukłą nakrętką nie będą się dobrze przechowywać: zjedz od razu, zamróź
albo raz jeszcze doprowadź do wrzenia i postaraj się zawekować ponownie

namaste



 

Gotuj, baw się i rozpowszechniaj, proszę!
CC BY 3.0, autor: mlb, źródło: niralamba.pl

zobacz więcej: kuchnia alfa > alfa-przepisy


 

PoradniaNiralamba poradnia Infolinia 507 799 667 Sklep www.Alfa-koszyk.pl KSI Media Sp z o.o. Wykonanie KSI Media