To, co nazywamy normalnością, to tylko krąg światła wokół ogniska.

Terry Pratchett


Na początku
był
ogień

Alfa-obiad lipcowy

Gwoździem programu będzie zupa, a dokładniej alfa-barszcz lipcowy,
gotowany na liściach selera, wzbogacony młodziutkimi kiełkami fasolki mung.
Prace zaczynamy od zgromadzenia składników: będzie to młody seler z nacią,
trochę większych i mniejszych buraków z dużą ilością liści, kilka korzeni pietruszki,
małe żółte cukinie, 6 niewielkich porów, 2 pomidory, koperek, 2 szklanki skiełkowanej fasolki mung,
ukryte awokado oraz kwiat begoni.

alfa-barszcz lipcowy – główne składniki
fot. mlb, źródło: niralamba.pl

Zaczynamy od przygotowania wywaru. Do dużej ilości wrzącej wody wrzucamy dość drobno pokrojoną, umytą nać selera (liście i łodygi). Zmniejszamy ogień, przykrywamy i pozwalamy, by czas i wrzenie zrobiły swoje: właśnie powstaje w pełni naturalny, intensywny w smaku bulion, który jest znakomitą bazą do wszelkiego rodzaju zup.

Tymczasem my pracujemy dalej. Komponujemy dowolną, możliwie prostą alfa-przekąskę

przykładowa alfa-przekaska (malina, borówka, kwiat cukinii)
fot. mlb, źródło: niralamba.pl

i powracamy do zupy. Trzymając kciuki za bulion wyszukujemy drugi, duży garnek, wlewamy doń wodę i doprowadzamy do wrzenia. Kroimy drobno buraki (jeśli są młode i ekologiczne, to nie trzeba ich obierać) i wrzucamy do wrzątku. Następnie oczyszamy korzeń selera, kroimy w cieniutkie półplasterki i dodajemy do garnka z burakami. Oczyszczamy i kroimy korzenie pietruszki: cienki koniec ukośnie, na kilkucentymetrowe odcinki, a część bliską naci – w plasterki. Dokładnie myjemy buraczane liście, po czym kroimy niezbyt drobno. Wszystkie opracowane składniki dokładamy do garnka z burakami i przechodzimy do porów. Oczyszczamy, część zieloną kroimy ukośnie i wrzucamy do garnka, część białą plasterkujemy i rumienimy na suchej patelni. Gdy lekko zbrązowieje, intensywnie doprawiamy czarnym pieprzem, pieprzem cayenne oraz kurkumą, po czym mieszamy, by pozwolić przyprawom również się podprażyć. Zalewamy odrobiną wody i dodajemy zawartość patelni do buraczanego garnka. Tymczasem garnek bulionowy wciąż jeszcze spokojnie bulgoce.

Jesteśmy już bardzo blisko celu.


Cukinie kroimy w 2-3 centymetrowe kawałki i umieszczamy wśród gotujących się warzyw, myjemy pomidory i wrzucamy je na moment do garnka, wyjmujemy, obieramy ze skórki, kroimy i wrzucamy ponownie. Następnie dodajemy przepłukane kiełki fasolki mung, po czym łączymy całość z przecedzonym bulionem. Zmniejszamy ogień, pozwalamy na ciche wrzenie przez 5-10 minut, a w tym czasie kroimy koperek, obieramy awokado i myślimy o alfa-frytkach.

Zupa jest gotowa. Nakładamy na białe talerze, okraszamy awokado, posypujemy świeżo zmieloną naturalną solą oraz koperkiem, dekorujemy kwiatem begonii.

alfa-barszcz lipcowy – propozycja podania
fot. mlb, źródło: niralamba.pl


Alfa-frytki


będą dla odmiany bardzo proste i przygotujemy je ze szlachetnych pozostałości. W tym przypadku głównymi składnikami okazały się być: pieczarki, młoda żółta cukinia, por, pestki słonecznika i pomidor, kolejno dorzucane na patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Przyprawiamy delikatnie solą i lubczykiem albo czosnkiem niedźwiedzim, serwujemy z roszponka i ogórkiem małosolnym.

alfa-frytki_v_01
fot. mlb, źródło: niralamba.pl




A jak wygląda Twój lipcowy alfa-obiad? Prześlij przepis ze zdjęciem mailem (pod adres info@niralamba.pl)
lub mms-em (+48 501 799 667) i odbierz kupon rabatowy na zakupy w tajemniczym alfa-sklepie.

Pomożecie, prawda??




Użyte kwiaty pochodzą z ekologicznego gospodarstwa państwa Jabłońskich Bukiet Smaków.
Zajdziesz je na warszawskim BioBazarku wiosną latem i jesienią, w środy i soboty, w Hali nr 3.


 


Alfa-odżywianie. Piękno, siła, długowieczność.
CC BY 3.0, autor: mlb, źródło: niralamba.pl

zobacz więcej: kuchnia alfa > alfa-przepisy


 

PoradniaNiralamba poradnia Infolinia 507 799 667 Sklep www.Alfa-koszyk.pl KSI Media Sp z o.o. Wykonanie KSI Media