To, co nazywamy normalnością, to tylko krąg światła wokół ogniska.

Terry Pratchett


Na początku
był
ogień

Alfa-obiad dla przyjaciół

Alfa-obiad dla przyjaciół zaczynamy od delikatnych przekąsek.
Mogą to być by czereśnie, jagody kaukaskie w kwiecie cukinii, z poziomką, nasturcją i roszponką,
oraz sałatka z portulaka, rukoli, pomidorków koktajlowych i orzeszków macadamia.

Czereśnie 
fot. mlb, źródło: niralamba.pl

Jagody kaukaskie w kwiecie cukinii, z poziomką, nasturcją i roszponką
fot. mlb, źródło: niralamba.pl

Sałatka z portulaka, rukoli, pomidorków koktajlowych i orzeszków macadamia
fot. M. Rydzewska, źródło: niralamba.pl


Zakładamy, że przeraziło to naszych przyjaciół do tego stopnia, że przywitaja nadciagający talerz gorącej alfa-zupy z dużą ulgą, która pozwoli im wznieść się ponad nieunikniony dyskomfort zwiazany z brakiem chleba i ziemniaków, który odnotowaliby ze zgrozą gdyby nie rozproszył ich był uprzedni atak nasturcją.

Alfa-barszcz ukraiński (jedna z możliwych wariacji)
fot. mlb, źródło: niralamba.pl

Każdy alfa-barszcz ukraiński jest jakąś wariacją przepisu na klasyczny barszcz ukraiński z „Kuchni Polskiej”. Ziemniaki wykreślamy bądź zastępujemy pasternakiem, w miejsce białej fasoli pojawia się lekko skiełkowana fasolka mung, możemy wzmocnić smak dodając 2-3 drobno pokrojone pieczarki, kapustę włoską zachować lub użyć zamiast niej młodego mangoldu. Na dnie talerza, przed nalaniem zupy, umieszczamy kilka połówek orzecha pecan, od góry posypujemy koperkiem i kwiatami czosnku niedźwiedziego, możemy też dodać kilka kropel oleju z macadamii oraz doprawić świeżo zmielonymi solą oraz pieprzem.

Alfa-kotlety


Czas zacząć zacząć smażyć alfa-kotlety. Tu również sama obróbka termiczna może być bardzo krótka – skoro wszystkie składniki z definicji są jadalne na surowo, to głównym wyznacznikiem długości pieczenia może być intuicja oraz zmysły – wzroku, smaku i zapachu.

Gromadzimy:
– 3 opakowania kiełków na patelnię
(mieszanka kiełków fasolki mung, soczewicy i cieciorki)
– 6-8 pieczarek
– 3 cebule
– filiżankę słonecznika
– 2-3 łyżki orzechów macadamia i włoskich
– 5 łyżek mąki migdałowej
– 1/2 pęczka koperku
– nierafinowany, zimnotłoczony olej kokosowy
– przyprawy: pieprz czarny, pieprz cayenne, kurkumę, gałkę muszkatołową,
cynamon, sól himalajska, czosnek niedźwiedzi oraz lubczyk

Słonecznik i orzechy namaczamy kilka godzin wcześniej w dobrej wodzie.
Kiełki płuczemy, kroimy pieczarki i cebulę.
Na suchej patelni rumienimy cebulę. Dodajemy pieczarki, odrobinę oleju kokosowego i połowę kiełków,
smażymy krótko na silnym ogniu, często mieszając. Przyprawiamy, mieszamy i pozostawiamy kilkanaście sekund na ogniu po czym zdejmujemy i przekładamy zawartość do dużej salaterki. Dodajemy pozostałe kiełki, nasiona, orzechy i posiekany koperek. Mieszany i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (ładnie mieli np. wyciskarka Omega). Dodajemy mąkę migdałową, wyrabiamy masę i sprawdzamy jej konsystencję; jeśli trzeba, to część możemy zmielić ponownie (będzie stanowiła mocniejsze spoiwo) lub dodać nieco więcej mąki.

Formujemy niewielkie kotleciki, umiarkowanie rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju kokosowego i smażymy na złoto z obu stron. Można podawać jako przekąskę w liściach kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej, ale pięknie prezentują się na tradycyjnym talerzu, w sąsiedztwie surówki, warzyw i ugotowanego kalafiora posypanego koperkiem.

Alfa-obiad dla przyjaciół
fot. mlb, źródło: niralamba.pl


A jak wygląda Twój alfa-obiad dla przyjaciół? Jeśli masz ochotę podzielić się z nami swoim pomysłem,
prześlij przepis ze zdjęciem mailem (pod adres info@niralamba.pl) lub mms-em (+48 501 799 667).

Pomożecie, prawda??



 

Alfa-odżywianie. Piękno, siła, długowieczność.
CC BY 3.0, autor: mlb, źródło: niralamba.pl

zobacz więcej: kuchnia alfa > alfa-przepisy


 

PoradniaNiralamba poradnia Infolinia 507 799 667 Sklep www.Alfa-koszyk.pl KSI Media Sp z o.o. Wykonanie KSI Media