To, co nazywamy normalnością, to tylko krąg światła wokół ogniska.

Terry Pratchett


Na początku
był
ogień

Alfa-barszcz i alfa-uszka, czyli jak zaskoczyć bliskich na Wigilię

Alfa-barszcz pewnie już umiesz sobie wyobrazić. Będzie oparty na burakach
i włoszczyźnie, doprawisz go nieoczyszczoną, naturalną solą morską lub kamienną,
zakwasisz świeżo wycisniętym sokiem z cytryny a nutę słodyczy uzyskasz dzięki użyciu jabłek albo winogron.
Najbogatszy smak uzyskasz rezygnując z tradycyjnego gotowania – wystarczy, że przepuścisz składniki
przez wyciskarkę wolnoobrotową a następnie podgrzejesz barszcz bezpośrednio przed podaniem.
Ale jak zasymulować alfa-uszka?

Długo myślałam nad rozwiązaniem. Zastanawiałam się, co jest istotą – czy to uszek, czy to pierogów.
Przyjęłam założenie, że ważny jest tu zarówno element niespodzianki (co jest w środku?) jak i kompletności
pojedynczego egzemplarza (ma to się nie rozpadać, nie rozpuszczać i pozwolić bezpiecznie umieścić w barszczu). Było wiele prób, mniej lub bardziej nieudanych. Wreszcie jednak udało się doprowadzić do sformułowania receptury, która pomyslnie przeszła teksty w Wigilię 2014 r. Zachęcam do wypróbowania i życzę smacznego!

Alfa-uszka


FARSZ
Grzyby moczysz przez noc w dobrej wodzie (możesz użyć potem tej wody do doprawienia barszczu). Odsączasz, lekko podrumieniasz z cebulką na niewielkiej ilości alfa-oleju kokosowego, doprawiasz (jeszcze na patelni) świeżym czarnym pieprzem, kurkumą, pieprzem cayenne i naturalną solą. Zestawiasz z ognia, pozwalasz przestygnąć, delikatnie mielisz.

OPAKOWANIE to pusty w środku walec, tworzony w naturalny sposób przez białą część pora (wybieraj pory niewielkie i delikatne, tnij od korzenia na odcinki o długości 4-6 cm, po czym ostrożnie wypychaj wewnętrzną część). Tak powstałe rurki nadziewaj delikatnie farszem, pozostawiając około 5-10 mm wolnego na obu końcach

Teraz pozostaje tylko wyrzeźbić KORECZKI. Znakomicie nadaje się do tego cukinia: wycinasz z niej nożykiem małe walce i zamykasz nimi uszka z obu stron, wsuwając je do opakowania z pora. Będę troszkę wystawać, więc ukośnie przytnij je ostrym nożem.

Tak uformowane uszka umieść w garnku do gotowania na parze, delikatnie ogrzej i pozostaw w cieple na kilkanaście minut (to wystarczy, by por i cukinia stały się miękkie). Wykładaj na talerze i zalewaj gorącym alfa-barszczem. Powodzenia!

Brakuje obrazka, prawda?


Dla wszystkich osób, kto prześlą zdjęcia przedstawiające to, do czego zainspirował je powyższy przepis, przewidujemy nagrody-niespodzianki. Szczegóły pod numerem telefonu +48 501 799 667 lub pod adresem info@niralamba.pl. Hasło: alfa-uszka. Czekamy na materiały do 12 lipca 2015 r.



 

Alfa-odżywianie. Piękno, siła, długowieczność.
CC BY 3.0, autor: mlb, źródło: niralamba.pl

zobacz więcej: kuchnia alfa > alfa-przepisy


 

PoradniaNiralamba poradnia Infolinia 507 799 667 Sklep www.Alfa-koszyk.pl KSI Media Sp z o.o. Wykonanie KSI Media