To, co nazywamy normalnością, to tylko krąg światła wokół ogniska.

Terry Pratchett


Na początku
był
ogień

A jeśli dom będę miał...


Drogi Gościu,

chciałabym Cię przywitać w ciepłym, przyjaznym domu pełnym światła. Czekałaby tu na Ciebie
najpiękniejsza muzyka a w powietrzu unosiłby się smakowity zapach… może truskawek, może pomarańczy,
a może Twojej ulubionej zupy? Wierzę, że ten dom powstanie i zaproszę Cię do niego szybciej,
niż moglibyśmy przypuszczać.

Tymczasem spotykamy się wirtualnie. Dziękuję Ci, że tu przyszedłeś i zapraszam do lektury.
Życzę Ci wielu dobrych chwil spędzonych na tych stronach. Wierzysz w to czy nie – w każdej chwili możesz podjąć decyzję, która na zawsze zmieni Twoje życie. Będę zaszczycona, jeśli uda mi się Ci w tym pomóc.

 

Czy zastanawiałeś się się kiedyś, dlaczego tak wielu ludzi jest chorych? Dlaczego coraz więcej dzieci ma nadwagę? Dlaczego tylu dorosłych jest otyłych? Główny powód jest tylko jeden – i stanowi być może największą pomyłkę ludzkości. Jest nim błędne przekonanie o tym, co jest naszym naturalnym pokarmem.

Naturalnym pokarmem każdego młodego ssaka jest mleko matki. Na tym pożywieniu rozwija się znakomicie, a kiedy pojawiają się pierwsze zęby, powoli przystosowuje się do samodzielnego przyswajania pokarmu właściwego dorosłym osobnikom własnego gatunku. Wreszcie całkowicie odrzuca mleko i zaczyna funkcjonować jako niezależny, młody organizm. W zależności od budowy układu pokarmowego i typu uzębienia, może żywić się owocami, może żywić się trawą, może żywić się mięsem lub dowolną inną substancją, do której sprawnego trawienia jest predysponowany.

Co się jednak będzie działo, kiedy zaczniemy zmuszać się do trawienia substancji, które nie są naszym naturalnym pożywieniem? Cóż, efekty mogą być różne. Jeśli jesteśmy na skraju śmierci głodowej, to zjedzenie dowolnej nietrującej żywej tkanki może być dobrym pomysłem. Jeśli jednak będzie się to regularnie powtarzać, jeśli pomylimy pokarm
awaryjny z podstawowym – wtedy pojawi się znużenie i choroby. Wśród tych chorób – problemy skórne, przeziębienia, migreny, nadwaga, cukrzyca, depresja, nadciśnienie, nowotwory, anoreksja… Znużenie jest zwykle pierwszym objawem; tuż po nim nadciągają przeziębienia, problemy skórne, nieświeży oddech i nadwaga. Na poważniejsze choroby zwykle trzeba poczekać – kilka lub kilkanaście nawet lat, a tylko nielicznym udaje się ich uniknąć.

Drogi Gościu, jest mi niezwykle miło przypomnieć Ci to, co było kiedyś oczywiste – że życie w ciągłym znużeniu nie jest niczyim powołaniem. Co więcej, pozytywne zmiany mogą nastąpić bardzo szybko. Natura jest doskonała i nieustająco dąży do perfekcji – na poważne choroby trzeba zwykle pracować wiele lat, podczas gdy  lekkość, energia, radość i swoboda mogą pojawić się już po kilku dniach. Ale muszą to być pierwsze dni świadomego wyboru – decyzji o powrocie do najdoskonalszego pokarmu, jaki jest dla nas przewidziany.

Wciąż jeszcze nie ma magicznej pigułki, która zapewniłaby nam piękno, siłę i długowieczność. Wciąż jesteśmy dziećmi natury i w przyrodzie musimy szukać pokarmu, który da nam radość oraz zdrowie. Trudno liczyć na intuicję – po latach jedzenia nienaturalnych potraw łakniemy zwykle tego, do czego się przyzwyczailiśmy, a jest to zwykle pożywienie wysoko przetworzone, o sztucznie wzmocnionym smaku, zapachu, wyglądzie i aromacie. Można jednak zacząć od podstaw i zastanowić się, jak moglibyśmy żywić się na planecie hojnej, żyznej i bogatej, ale funkcjonującej tak, jak Ziemia przed wieloma tysiącami lat. Hipotez jest wiele, ale dla większości z nas oczywiste będzie, że naszym naturalnym pokarmem jest wszystko to, co moglibyśmy łatwo i ze smakiem jeść w naturalnej postaci – jadalne owoce, kwiaty, liście, grzyby, orzechy, pestki, młode pędy i korzenie.

Decyzję możesz podjąć w każdej chwili – jeśli zaczniesz odżywiać się tym, co naturalne, efekty będą pojawiać się dzień po dniu. Sprawdziły to już miliony ludzi na całym świecie – począwszy od ruchów frutariańskich i witariańskich, poprzez zwolenników diety Alleluja, adeptów głodówek i osoby korzystające z terapii Gersona, a skończywszy na tysiącach Polaków leczących się z wieloletnich, ciężkich niedomagań przy pomocy diety owocowo-warzywnej dr Ewy Dąbrowskiej. Czemu jeszcze o tym nie słyszałeś? Cóż, pewnie słyszałeś, i to nie jeden raz, ale w porównaniu z zalewem informacji sponsorowanych przez producentów wysokoprzetworzonej żywności, o niezwykłej mocy naturalnego jedzenia mówi się zdecydowanie za rzadko i o wiele zbyt cicho.

Teraz jednak już wiesz. Możesz zacząć największy eksperyment Twojego życia. Spodziewaj się wiele i ciesz się każdym sukcesem. Pozwól sobie na piękno, siłę i długowieczność. Zapraszam, zachęcam i pozdrawiam.

magdaLena Bajtlik
Warszawa, 14.09.2014

______________________________

Każdego zainteresowanego poprawą jakości swojego życia poprzez zmianę sposobu odżywiania zachęcam do lektury tekstów zawartych na stronie www.niralamba.pl. Dodatkowe informacje można znaleźć w Internecie oraz w rozległej literaturze przedmiotu. Osoby zainteresowane współpracą z poradnią żywieniową Niralamba alfa-odżywianie proszone są o kontakt e-mailowy info@niralamba.pl lub telefoniczny +48 501 799 667.

L I T E R A T U R A
1. Boutenko V., 2010: Rewolucja zielonych koktaji, Purana, Wrocław.
2. Campbell T. C., Campbell II T. M., 2011:  Nowoczesne zasady odżywiania, Galaktyka, Łódź.
3. Dąbrowska E., 2011: Ciało i ducha ratować żywieniem, Michalineum, Marki.
4. Malkmus G., Shockey P. i S., 2011: Dieta Alleluja, Vocatio, Warszawa.
5. Peters A., 2012: Samolubny mózg Dlaczego diety nie działają, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
6. Rose N., 2011: Surowe pożywienie, Studio astropsychologii, Białystok.
7. Taubes G., 2012: Dlaczego tyjemy i jak sobie z tym poradzić?, Wydawnictwo Literackie, Kraków.
8. Wiśniewska-Roszkowska K., 1972: Medycyna w walce ze starością, PZWL, Warszawa.
9. W. Bellon, Sielanka o domu, Wolna Grupa Bukowina
PoradniaNiralamba poradnia Infolinia 507 799 667 Sklep www.Alfa-koszyk.pl KSI Media Sp z o.o. Wykonanie KSI Media